недеља, 9. јануар 2011.

ISHRANA - dobro i loše

DORUČAK
DOBRO
LOŠE
Voće (najbolje banana)
Zaslađeni kornfleks i musli
Kornfleks sa sokom (bez šećera) ili sa mlekom (0,9% mlečne masti)

Integralni hleb ili pecivo
Beli hleb
Pekmez bez šećera
Pašteta
Salama (pileća ili ćureće prsa)
Ostale salame – pogotovo mortadele, sremske i sl.
Majonez

Griz
Obični beli šećer
Puding

Jaja – na 3 belanca ide jedno žumance
Žumance
Tunjevina u konzervi

Sveži sir, jogurt
Punomasni sirevi
Povrće po izboru

RUČAK
DOBRO
LOŠE
Bezmasna supa sa povrćem
Kupovne supe, kremaste čorbe sa mesom
Riba – kuvana, pečena na teflon tavi, oslić
Panirana riba
Pileća ili ćureća prsa – na teflon tavi, bez ulja sa malo maslaca ili margarina
Faširano meso, dimljeno meso
Konjetina, govedina
Svinjetina, pržena hrana, masni umaci
Tunjevina – u konzervi, ulje istisnuti

Kuvana jaja – samo belance
Žumance – potpuno izbaciti
Integralni pirinač
Beli (glazirani) pirinač
Integralna testenina
Bela obična testenina
Kuvani krompir, pire
Pečeni krompir
Grašak, kelj, karfiol – sva variva
Pomfrit
Kukuruz – kuvan ili u konzervi
Sušeno i konzervirano voće
Đuveč
Ćevapi, hamburgeri, ražnjići
Svi umaci od povrća
Orah, lešnik
Sveže povrće – sezonsko

Palačinke od integralnog brašna, bez ulja, sa malo maslaca, mazati sa pekmezom bez šećera
Med
Sok za pravljenje bez šećera
Sokovi sa šećerom, pogotovo gusti i gazirani
Orbit žvake bez šećera
Sve ostale žvake
Čokolada, keks, bombone – bez šećera
Ostale čokolade i keksovi, kao i bombone
Voćni sladoled (jagoda, banana....)
sladoled (vanila, čokolada....)
Voćni kolači
Ostali kolači
VEČERA
§        Može isto kao i ručak, a ako je kasna večera onda isto kao i doručak

Нема коментара:

Постави коментар